7ο Πανελλήνιο Συμπόσιο ΕΜΕΔΙΠ

Χαιρετισμός

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλώ στο 7ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) με διεθνή συμμετοχή, το οποίο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 2 έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Είναι γνωστό ότι ο Covid-19 και οι παραλλαγές του συνεχίζουν να μας απασχολούν. Είναι όμως διαπιστωμένο από πολλές έρευνες ότι οι ακρωτηριασμοί κάτω άκρων των διαβητικών ασθενών στην περίοδο της πρώτης πανδημικής έξαρσης είχαν αυξηθεί. Είναι επομένως ένας επιπρόσθετος λόγος να βρεθούμε ξανά μαζί και να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά και όχι μόνο. Στο συμπόσιο αυτό θα αναπτυχθούν θέματα, που αποβλέπουν στην βασισμένη στις νεότερες επιστημονικές ενδείξεις αντιμετώπιση των παθήσεων του συνδρόμου του Διαβητικού Ποδιού. Τελικός στόχος μας είναι η αποφυγή των ακρωτηριασμών. Αυτός ήταν και ο λόγος που μας ώθησε στην προσπάθεια για την πραγματοποίηση του συμποσίου αυτού, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου.
 
Η πολύπλευρη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών με προβλήματα από τα πόδια είναι πάντα στα αντικείμενα που συζητούνται εκτενώς. Αναφερόμαστε στην αδήριτη ανάγκη βελτίωσης της ρύθμισης της γλυκόζης αίματος, της υπέρτασης και των λιπιδίων καθώς και στην επίδραση των αναλόγων δράσεων στην πρόληψη και έκβαση των προβλημάτων από τα πόδια, ιδίως στην χρονική αυτή περίοδο, εστιάζουμε όμως και στην διερεύνηση της νεφρικής λειτουργίας. Η ύπαρξη μικροαγγειοπάθειας και μακροαγγειοπάθειας στα πόδια και στα άλλα όργανα, μας ενδιαφέρει άμεσα και θεωρούμε ότι ενδιαφέρει και όλους τους συναδέλφους που ασχολούνται με τον διαβητικό ασθενή, καθώς επηρεάζει και την ανταπόκριση στα θεραπευτικά σχήματα.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση ειδικότερα των παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού όμως αποτελεί θέμα ομάδος, όπου συμμετέχουν πολλές εξειδικεύσεις Λειτουργών Υγείας (ειδικότητες Παθολογίας, Χειρουργικές, Απεικονιστικές κλπ.), Νοσηλευτές, Ποδολόγοι κλπ, ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλον τομέα και αναλύεται η δραστηριότητα των ομάδων Διαβητικού Ποδιού και η χρησιμότητά τους.

Σημαντική είναι, όπως πάντα, η συμβολή των ποδολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού και των κατασκευαστών ειδικών υποδημάτων αποφόρτισης στην αντιμετώπιση του Διαβητικού Ποδιού. Θα υπάρξει εκτενής και κριτική αναφορά στην μεθοδολογία αποφόρτισης. Θα συζητηθούν δε ερευνητικές προσπάθειες νεότερων συναδέλφων από όλο το φάσμα των συμμετεχόντων και ανάλογες προτάσεις από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο σε ειδικές συνεδρίες.

Τα κλινικά φροντιστήρια θα ασχοληθούν επισταμένα με την εκπαίδευση (κλινική εφαρμογή) όλων των Επιστημόνων Υγείας στην ανίχνευση ατόμων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση των προβλημάτων του Διαβητικού Ποδιού(έλκη-γάγγραινα) τόσο στην κοινότητα όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη.

Η επιτυχία του Συνεδρίου, στις δύσκολες μέρες που συνεχίζουμε να ζούμε, βασίζεται και στη δική σας ενεργή συμμετοχή. Ο αγώνας για την μείωση των ακρωτηριασμών παραμένει δύσκολος. Σας περιμένουμε όλους.

Με βαθιά εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Δρ. Χρήστος Μανές

Οργάνωση - Γραμματεία

FREE SPIRIT
Θεσσαλονίκης 12, 153 44 Γέρακας
Τηλ.: 210 6048 260
Fax: 210 6047 457
E-mail: dmanti@free-spirit.gr , alebesi@free-spirit.gr
Website: www.free-spirit.gr