8ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΜΕΔΙΠ 2022

Χαιρετισμός

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και ανυπομονησία μετά από τόσο καιρό «εγκλεισμού» σας προσκαλώ στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) με διεθνή συμμετοχή το οποίο θα γίνει στην Αθήνα από τις 3-6 Φεβρουαρίου 2022. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Χαρίκλειας Λούπα που διετέλεσε ενεργό μέλος και μέλος του ΔΣ της εταιρίας μας για πολλά χρόνια.

Στα συνέδρια της ΕΜΕΔΙΠ αναπτύσσονται θέματα που αποβλέπουν στην ορθολογική και πάντα βασισμένη σε επιστημονικές ενδείξεις αντιμετώπιση των παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού, που θεωρείται ως μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η θεματολογία κι εφέτος αποβλέπει στην πολύπλευρη αντιμετώπιση του ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη και προβλήματα διαβητικού ποδιού. Επίσης θα συζητήσουμε την αντιμετώπιση του Διαβήτη κατά την περίοδο «εγκλεισμού» και των περιορισμένων δυνατοτήτων πρόσβασης στα Ιατρεία. Στο συνέδριο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις δυνατότητες καλύτερης ρύθμισης της γλυκόζης αίματος, της υπέρτασης και των λιπιδίων, με έμφαση στα νεότερα δεδομένα που αφορούν τις δράσεις των νεότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων στην καρδιά και στους νεφρούς και τι προσφέρουν οι νεότερες ινσουλίνες. Σε ειδικά στρογγυλά τραπέζια θα συζητηθούν οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του Διαβήτη, της Υπέρτασης και των Δυσλιπιδαιμίων και οι οδηγίες χορήγησης των αντιαιμοπεταλιακών και αντιπηκτικών φαρμάκων. Θα έχουν επίσης συμμετοχή επιστημονικές εταιρείες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του Διαβητικού Ποδιού όπως είναι η Αγγειοχειρουργική, η Ακτινολογική και η Δερματολογική εταιρεία καθώς και η εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, η εταιρεία των Ποδιάτρων-Ποδολόγων και η Ένωση Νοσηλευτών με ειδικές διαλέξεις. Επιπλέον, θα εξετασθούν οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην πρόληψη των χρόνιων επιπλοκών του Διαβήτη και των ακρωτηριασμών.

Έχει αποδειχθεί ότι η έγκυρη πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού αποτελεί θέμα λειτουργίας ομάδος, όπου συμμετέχουν πολλές εξειδικεύσεις Λειτουργών Υγείας (ειδικότητες Παθολογίας, Χειρουργικές, Απεικονιστικές κλπ.), ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλον τομέα. Σημαντική είναι και η συμβολή των ποδολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού ως μέλη των ομάδων αυτών.

Στο 8ο Συνέδριο θα διευκρινισθεί και η συμβολή όλων των μελών της ομάδος και θα τονισθεί ο ρόλος τους αναλυτικά στην περίοδο που διανύουμε. Θα συζητηθούν ερευνητικές προσπάθειες και προτάσεις από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο σε ειδικές συνεδρίες. Έχουν προσκληθεί καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές με μεγάλη κλινική και ερευνητική εμπειρία.

Επιπλέον, η ΕΜΕΔΙΠ έχει προσθέσει στο επιστημονικό της πρόγραμμα κλινικά φροντιστήρια, όπου οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην ανίχνευση ατόμων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων του Διαβητικού Ποδιού, με στόχο την πρόληψη των ελκών και των ακρωτηριασμών.

Η επιτυχία του Συνεδρίου, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, βασίζεται και στη δική σας ενεργή συμμετοχή για να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα για τη μείωση των ακρωτηριασμών. Ελπίζουμε ότι το 8ο συνέδριο σε αυτές τις ειδικές συνθήκες θα αποτελέσει ορόσημο επιστημονικής δημιουργίας με στόχο τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Διαβήτη που εμφανίζουν χρόνιες επιπλοκές ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάλογα προβλήματα.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΔΙΠ & Πρόεδρος της Ο.Ε. του Συνεδρίου
Δρ. Χρήστος Μανές

Οργάνωση - Γραμματεία

FREE SPIRIT
Θεσσαλονίκης 12, 153 44 Γέρακας
Τηλ.: 210 6048 260
Fax: 210 6047 457
E-mail: alebesi@free-spirit.gr
Website: www.free-spirit.gr